DIY Hiusnaamio - Rakennepaikkaava tehohoito kotona

Tuotehysterian lisäksi olen kunnostautunut hulluna kotikemistinä. Letin hoitamiseen voi käyttää rahaa tai vaivaa. Kallistun useammin jälkimmäiseen. Koen nämä kokkailut moninkertaisesti tehokkaampina kuin hakuammunta jonkun tehokkaan hiustuotteen löytämisessä. Sijoitan ennemmin ihonhoitoon kuin päänahasta kasvavaan kuolleeseen solukkoon. Hiusta hoitaa parhaiten rasittamalla sitä mahdollisimman vähän, mutta näen syytä säännölliseen tehohoitoon etenkin kun haluan pitää hiukseni pitkänä. Keskitän hiusten hoitamiseen ensisijassa päänahkaan ja sen hyvinvointiin, mutta pituudetkin tarvitsevat rakkautta aina välillä. Haluan jonakin päivänä jakaa perusteellisen hiusrutiinini lempituotteita myöten, mutta valitsin aloittaa kotitekoisella hiusnaamioreseptillä.

Tämä resepti ei ole kiveen kirjoitettu. Keittiökosmetiikan etuna on sen loputtomat vaihtoehdot ja jos intoa löytyy kokeilla, voi kustomoida täydellisen omiin tarpeisiin soveltuvan hiusnaamion. Se on monella tapaa yritystä ja jännitystä, mutta hiuksiaan ei tällä kuitenkaan pilaa. Ainoa mainittava riski on että tukkaa rakennepaikkaa liikaa, eli hius ylikuormittuu proteiinista joka tekee siitä karhean ja silloin murtuu herkemmin. Tämä tapahtuu jos käyttää rutiinissaan toistuvasti paljon proteiinipitoisia tuotteita tai rakennepaikkaa liian usein. Siksi neuvon tätäkin naamiota käytettävän maltilla ja tarpeen mukaan. Jos kuitenkin huomaa että hiuslaatu huomauttaa mahdollisesta ylikuormituksesta, silloin parasta on vähentää hiusrutiinistaan kaikki proteiinia sisältävät tuotteet useaksi viikoksi jolloin se yleensä tasoittuu. Melkein jokaisessa hiustuotteessa löytyy enemmän tai vähemmän rakennepaikkaavia raaka-aineita jolloin se voi tapahtua hyvinkin salakavalasti. Hius tarvitsee proteiinin lisäksi kosteutta ja onkin tärkeää välillä vain keskittyä siihen. Kyseessä onkin tasapainon ylläpitäminen omien hiustarpeidensa mukaan. 

Tarvitaan pieni kattila ja puhdasta vettä. Niiden lisäksi aion käyttää seuraavia raaka-aineita: Kookosöljy, sarviapilansiemen, amla-jauhe (suositellaan tummatukkaisille), liivate, maissitärkkelys, valinnainen hoitoaine (silikoniton).

Hoitoaineeksi valitsen Mill Creekin Keratin hoitoaineen jota voin vuosien käytöllä suositella, mutta mikä tahansa silikoniton hoitoaine käy tähän. Sisällytän mikstuuraan nimenomaan keratiinipitoista hoitoainetta koska kyseessä on erityisesti rakennepaikkaava hiusnaamio. Oma hiuslaatu kuitenkin määrittää kuinka paljon paikkaavuutta se kaipaa ja mitä kaapista löytyy sillä hetkellä.


Neuvon tekemään aina kerta-annoksen. Itse käytän mittana tätä tyhjää hiusnaamiopurkkia joka toimii myös sekoittamisessa. Silmämääräinen mittailu on ok ja määriä voi suhteuttaa omaan tarpeeseen. Omat hiukseni ovat melko paksut ja yltää ristiselkään, tämä annos on minulle riittävä. Eli askel askeleelta:

1. Mittaan kattilaan noin 250ml vettä eli vajaan hiusnaamiopurkin verran ja käännän levyn neloselle.
2. Lisään amla-jauhetta ja sarviapilansiemeniä veteen kumpaakin ruokalusikallisen verran. Lisään veteen myös joukkoon runsaan ruokalusikallisen kookosöljyä ja annan seoksen kiehua matalalla lämmöllä 5-10 minuuttia sekoittaen välillä. 
3. Kun seos on hautunut riittävästi, lasken levyn kakkoselle ja tässä kohdin suosittelen kauhomaan lusikalla sarviapilansiemeniä pois liuoksesta niin hyvin kuin pystyy. (Itse unohdin tämän vaiheen ja siksi lopputulos näyttää miltä näyttää. Siemenet ei sikäli haittaa, mutta niitä on sitten levittäessä kylppärin lattia täys ja ärsyttävää huuhdella pois).
4. Leikkaan saksilla kolme suurta liivatelehteä seokseen ja sekoitan kunnes on kokonaan sulanut joukkoon. 
5. Lisään kaksi ruokalusikallista maissitärkkelystä ja sekoitan huolellisesti kunnes alkaa muodostumaan mössö. Tässä kohtaa suljen levyn. 
6. Kaadan mössön hiusnaamiopurkkiin varovasti (se on kuumaa) ja puristan joukkoon hoitoainetta 2-3 rkl kunnes saadaan hiusnaamiomainen koostumus joka on helppo levittää hiuksiin.


Huomio! Ennen kuin levittää mössön hiuksiin sen on hyvä antaa jäähtyä hetki. Se ei kuitenkaan saa jäähtyä kokonaan sillä muuten liivate tekee siitä hyytelöä. Lämpö myös tehostaa vaikutusta ja kookosöljy toimii samalla kuumaöljyhoitona. Hoitoaineen lisääminen viimeiseksi jäähdyttää mössöä hieman, mutta pidä huolta ettei se ole liian kuumaa käsiteltäväksi.


7. Pese hiuksesi tavallisella tai syväpuhdistavalla shampoolla, purista ylimääräinen vesi hiuksista hellästi pois ja pyyhekuivaa suurin kosteus. Levitä jäähtynyt, mutta yhä lämmin seos kauttaaltaan hiuksiin juurista latvoihin ja suojaa hiuksesi suihkumyssyllä tai kelmulla (hiusten on pysyttävä kosteina vaikutuksen ajan) ja kääri päälle vielä hiuspyyhe pitämään lämpöä sisällä. Anna vaikuttaa 40-60 min.
8. Usein riittää huuhdella hiukset perusteellisesti lämpimässä vedessä eikä naamiota tarvitse pestä erikseen pois, jos kuitenkin tuntuu siltä tämä on sallittua. Suosittelen siihen mietoa shampoota tai itse tykkään tästä XZ omenahuuhteesta joka on kevyt hoitoaine joka sisältää omenaviinietikkaa. Huuhde vaahtoaa hieman joten soveltuu myös hellään puhdistukseen. Itse ennemmin "pesen" hiukseni hoitoaineella mahdollisista jäämistä (kuten sarviapilansiemenet). Älä ihmettele jos hiusten kuivuminen kestää tavallista pidempään, se on aivan normaalia.

Itse käytän näin tehokasta naamiota enimmillään kerran kuussa tai paljon harvemmin. Hiukseni ovat melko hyvässä kunnossa sillä en juurikaan muotoile lämmöllä tai käsittele hiuksiani kemiallisesti. Siksi tämä on valtavan yksilöllistä ja neuvonkin tässä kuinka teen oman kotitekoisen rakennepaikkaavan hiusnaamion kun sellainen tunne tulee. Mainittakoon sekin, että lähes kaikkia näitä raaka-aineita voi riisua reseptistä ja yhdistellä uusiksi saaden monenlaiseen muuhun tarpeeseen sopivaa hoitoa. Kookosöljyä voi esimerkiksi käyttää hiuksissa sellaisenaan ja yrteistä uutettua teevettä hiushuuhteena. Muistutetaan myös että liivate on eläinperäistä.


Hiukset tuntuu naamion jälkeen sileiltä ja selvitetyiltä. Levitän pyyhekuiviin puhtaaseen tukkaan jätettäväksi hoitoaineeksi pari pumppua hiusöljyä ja annan kuivua vapaasti. Hiusnaamio itsessään tuoksuu hyvältä ja on senkin takia miellyttävä käyttää. Huomaan että lisätessäni sarviapilaa hoitorutiiniin tukkaa tuntuu lähtevän vähemmän ja sen pitäisi olla hiustenkasvun tehostaja. Maissitärkkelys auttaa pörröisyyteen ja silottaa. Liivate on proteiini jota käytetään hiusten laminointiin. Keratiini on rakennusaine jota sitä käytetään silotukseen ja paikkaamiseen. Amla-jauhe on suosittu yrtti Intiassa ja yritän sisällyttää sitä mahdollisimman usein sekoituksissa. Kookosöljy on erinomainen öljy hiuksille että iholle joka korjaa ja kosteuttaa tehokkaasti. 

Kuivuttuaan nutturassa yön yli tukka tuntuu ihan sairaan hyvältä. Yhden asian toistuvasti huomaan on kuinka hyvältä oma pää voi tuntua kun sille antaa rakkautta. Jaksan myös aina yllättyä yrttien tehosta. Ne ovat oma sijoitus- ja tutkimuskohteensa, mutta tehojensa ansiota riittoisia ja paljon monipuolisempia kun niihin jaksaa vähän perehtyä. Erityisen paljon olen oppinut mustien naispuolisten sisällöntuottajien kauneusvideoista jossa on käyty läpi kuinka hoitaa heille tyypillistä luonnollista hiuslaatua. Siihen kaninkoloon suon kaikkien muidenkin sukeltavan, se on lahja joka jatkaa antamista. 

Kokeilkaa tätä ihmeessä ja kertokaa minulle omista hiuskokkailuistanne. Tämä kiinnostaa minua!

Comments